Peesbeschermers, strijklappen en bandages voor pony’s en paarden
De benen van pony’s en paarden zijn zeer sterk maar kwetsbaar tegelijk. Wanneer je gaat trainen, je paard of pony gaat vervoeren, buiten in de wei zet of in een paddock kan een paard zijn of haar benen beschadigen. Om dit te voorkomen heb je verschillende soorten beenbescherming. Deze blog is gebasseerd op de beenbescherming bij paarden, de functie hiervan en de verschillende soorten.
De benen van het paardEen paard of pony heeft 4 benen. Een paard is een edeldier dus vandaar ook de benaming; benen, in plaats van poten. De benen zijn erg kwetsbaar en hier kunnen ook veel belessures ontstaan. De benen van het paard bestaan uit verschillende delen, namelijk:
Deze delen zijn nog weer onderverdeeld in subcategorieën en hebben ook veel benamingen. Je kunt je voorstellen dat de benen van het paard heel kwetsbaar zijn als je je voorstelt hoe het moet zijn om op je nagels te moeten lopen. Gezonde benen zijn heel belangrijk voor een paard, ze zijn zelfs van levensbelang. Dit is waarom paarden soms moeite hebben met de hoeven laten krabben of de hoefsmid zijn werk laten doen. Je zit tenslotte aan hun belangrijkste overlevingsmechanisme. Als paardenverzorger moet je je hier altijd bewust van zijn: niet boos worden als een paard zijn hoeven niet wil optillen maar begrijpen dat je paard zichzelf probeert te beschermen. Werk in plaats daarvan aan je relatie met je paard en bouw zijn vertrouwen in jou op, zodat hij het toelaat dat jij aan zijn benen zit. In de benen van het paard zitten veel spieren en pezen. Deze zijn uiterst belangrijk voor een paard; hiermee kan hij namelijk bewegen. Wanneer deze spieren of pezen beschadigd raken kunnen de consequenties ongekend zijn. Dit kan betekenen op dure operaties, lange revaledaties en het kan zelfs zo zijn dat je paard niet meer in staat is om gereden te worden. Hierom is het dus ontzettend belangrijk dat je je de benen van je paard goed beschermt. Hoe doe je dit en welke middelen heb je hier voor nodig? Lees dan snel verder.
De bescherming van het paardenbeenOm het been van een paard goed te kunnen beschermen zijn er veel verschillende materialen en middelen. Hieronder kun je verstaan; bescherming die je om het been van het paard heen kunt doen en koelingsmiddelen. De bescherming die je om het been van het paard heen kunt doen kennen ook veel verschillende producten, deze kun je onder verdelen in:
Dit zijn de meest gebruikelijke producten om het paardenbeen te beschermen tegen blessures. De Peesbeschermers en stijklappen worden het meeste gebruikt. Deze beschermen de pezen en spieren van een paard. De peesbeschermers kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn:
De bandages die je bij een paard kunt omdoen zijn meestal gemaakt van stof. Deze zijn bij pony’s meestal 3 meter lang en bij paarden 4 meter. Het is echter wel belangrijk dat je weet hoe je deze bij je paard moet bevestigen. Wanneer je een bandage te strak om bindt zal de bloedtoevoer naar de benenen afknellen, en je kunt je voorstellen dat dit alles behalve prettig is voor het paard. Te los om binden is ook gevaarlijk; hierbij kan de bandage los gaan tijdens het rijden en het paard erop stappen. Wanneer dit gebeurt kan het paard struikelen en het been afknellen (door de druk die er opeens op komt te staan). De bescherming voor de paarden benen is uiterst belangrijk en hierbij moet je ook altijd goede producten aanschaffen; ga niet voor het goedkoopste materiaal en producten die kapot zijn moet je direct vervangen. Je wilt tenslotte geen blessures of andere narigheid waardoor je niet meer kan rijden. Transportbeschermers worden gebruik bij het transporteren. Wanneer je een paard of pony op de trailer of vrachtwagen zet kun je er voor kiezen om transportbeschermers om te doen. De transportbeschermers zijn dikke beschermers die vanaf de knie tot onderaan de hoef lopen. Een paard die je voor het eerst bandages, strijklappen, peesbeschermers of transportbeschermers omdoet zal in het begin even vreemd lopen. Dit komt voort uit de ongewoonlijkheid die opeens om de benen heen zit.
Hoe onstaan blessures bij het paardenbeen?Blessures kunnen op heel veel gebieden ontstaan, de meest voorkomende is echter het beschadigen van de pezen en spieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het trainen, longeren of springen. Wanneer je paard aan het draven, galopperen of stappen is kan het struikelen of met de benen langs elkaar heen lopen. Wanneer dit gebeurt kan het zijn dat de hoef een pees van het andere been raakt. Hierdoor raakt de pees beschadigt. Dit voorkom je dus met peesbeschermers. In het springen kan het zijn dat je paard met de acherterbenen op de voorhoeven land. Om te voorkomen dat je paard dan blessures krijgt kun je er voor kiezen om springschoenen te bevestigen. Deze zitten om de hoef van het paard en zijn meestal gemaakt van dik schuim. Het is erg belangrijk de benen en hoeven van het paard goed te beschermen. Wanneer je gebruikt maakt van peesbeschermers, bandages, strijklappen, transporbeschermers of andere producten zul je aan de binnen kant van deze materialen beschadigingen zien. Kies altijd voor producten die goed zitten! Niet te groot en niet te klein. Wanneer er iets kapot gaat, vervang het dan direct. Wanneer je dit doet en je zorgt er goed voor dat je paard hierdoor geen blessures op kan lopen, zal je paard je dankbaar zijn! Voor aanbiedingen op alle beenbescherming voor het paard kun je naar HappyHorseDeal gaan, hier heb je dagelijks, wekelijks en maandelijks leuke acties op de beste producten voor je paard of pony.
Meer weten over beenbescherming? Kijk de video!
|
https://123ruitersport.nl/paard/beenbescherming.html |